Wat is de overgang?
Vroeg of laat komt iedere vrouw in de overgang. De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, terwijl de andere heel veel overgangsklachten heeft.
De overgang is een periode in het leven van de vrouw waarin er veel verandert in het vrouwelijk lichaam. De pubertijd was het begin van de vruchtbaarheidsperiode, de overgang sluit deze af. De functie van de eierstokken verandert: er worden minder en uiteindelijk geen rijpe eicellen meer gemaakt. De productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron gaat schommelen en daalt. Al jaren voordat het menstruatiepatroon verandert kunnen daardoor overgangsklachten ontstaan.
De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Dit is gemiddeld rond de 51 jaar, maar het kan ook jaren eerder of later zijn. In de jaren daarna ontstaat een nieuw evenwicht. Een periode waarin de klachten verminderen, maar nog wel aanwezig kunnen zijn.
Vrouwen die voor hun 40e jaar stoppen met menstrueren komen te jong in de overgang. Sommige vrouwen komen op een niet-natuurlijke manier in de overgang. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: operatieve (preventieve) verwijdering van de eierstokken, chemotherapie, bestraling of medicijnen. De problemen die hierdoor ontstaan vragen om specifieke aandacht.


Mogelijke symptomen van de overgang
- veranderingen in het menstruatiepatroon
- opvliegers
- slapeloosheid
- spier- en gewrichtsklachten
- slapeloosheid
- libidoverlies
- stemmingswisselingen
U staat niet alleen. Kijk wat u kan doen tegen overgangsklachten.
De overgang kan klachten geven, waar ik u bij geholpen kan worden. Met veel plezier ontvang ik u in mijn praktijk in het centrum van Tilburg. Lees verder over wat een persoonlijk consult bij een overgangsconsulent voor u kan betekenen.
Ruim 35% van de werkende vrouwen boven de 40 jaar meldt zich regelmatig ziek vanwege overgangsklachten. Veel ziekteverzuim kan voorkomen worden wanneer we meer aandacht geven aan overgangsklachten.